Μέτρο 5.1 Πολιτισμός
- Διαμόρφωση πλήρους προγράμματος εκδηλώσεων και διασυνδεδεμένων φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και σε όλο το εύρος του Δήμου - ενίσχυση εναλλακτικών και σύγχρονων εκφράσεων Τέχνης & Πολιτισμού.
- Δημιουργία ιστορικών και πολιτιστικών διαδρομών, που θα συνδέουν σημεία ενδιαφέροντος με ειδική σήμανση με σύγχρονα μέσα για επιπλέον πληροφορίες (QR codes κλπ) σε συνεργασία με Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
- Υποστήριξη της βελτίωσης υποδομών προσβασιμότητας σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους.
- Δημιουργία σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου στη Μυτιλήνη.
- Συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς και Λαογραφικούς Συλλόγους για τη διαμόρφωση μικρών πολυχώρων σε κάθε οικισμό, για τη λειτουργία λαογραφικών εκθέσεων και τη φιλοξενία δράσεων και εκδηλώσεων πολιτισμού.
- Αξιοποίηση των κτιρίων των πρώην Φυλακών Λαγκάδας ως χώρο πολιτισμού.
- Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων για την ανάδειξη και αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
- Συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και ομάδες ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξή τους.
- Μνημεία
- Αναζήτηση-καταγραφή των μνημείων (υπάρχουν πολλά που λίγοι τα γνωρίζουν-αξιοποίηση συνεργασία μαζί τους)
- Οριοθέτηση, καθάρισμα των χώρων αυτών
- Σήμανση της διαδρομής προς αυτά
- Τοποθέτηση συσκευών παροχής πληροφοριών για κάθε μνημείο
- Τοποθέτηση χάρτη σε κεντρικά σημεία της πόλης με όλα τα μνημεία-ιστορικούς χώρους και χώρους πολιτισμού
- Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, παρότρυνση-προτροπή, κάθε σχολείο να υιοθετήσει ένα μνημείο με <<υποχρέωση>> 2-3 φορές το χρόνο να το ελέγχει, να το διατηρεί καθαρό κλπ. Έτσι και τα παιδιά θα μάθουν ένα μέρος της ιστορίας αυτής της πόλης και θα συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση τους.
Θα ήταν σημαντική προσθήκη στο πρόγραμμα του Μπροστά 2023 η δημιουργία μιας πολιτιστικής πλατφόρμας υπό την αιγίδα του Δήμου Μυτιλήνης με την συμμετοχή καλλιτεχνών & πολιτιστικών ομάδων με απότερο σκοπό:
1. Την καταγραφή τους σε ένα είδος μητρώου.
2. Σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων από κοινού, γνωρίζοντας μέσου του μητρώου το προφίλ των συμμετεχόντων.
3. Εύρεση πόρων για την χρηματοδότηση δράσεων.
4. Δημιουργία πολιτιστικού ημερολόγιου του Δήμου Μυτιλήνης το οποίο θα αποτελεί έναν οδηγό/συντονιστή για την εξάλειψη επικαλυπτόμενων εκδηλώσεων.
5. Σχεδιασμό πολιτιστικών δράσεων εμπνευσμένων από την πολιτιστική και ιστορική κλειρονομιά του τόπου αξιοποιώντας το πολιτιστικό ανθρώπινο δυναμικό.
Αυτά τα 5 θα ήταν μια πολύ καλή αρχή για να συσπειρώσει το καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου και να δείξει έμπρακτα ότι ο πολιτισμός στο Δήμο Μυτιλήνης είναι εξίσου σημαντικός.
- Πλάνο συντήρησης εγκαταλειμμένων αρχοντικών/νεοκλασικών κτηρίων. Είναι ένα κομμάτι της ταυτότητας της πόλης που αν δεν προσεχθεί θα εκλείψει. Υπάρχει τουριστικό, αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον πίσω από πολλά από αυτά τα κτήρια, και με σωστή διαχείριση μπορεί να αποτελέσει ακόμα και πηγή εσόδων για το Δήμο.
- Περεταίρω προβολή ιστορικών στοιχείων της πόλης μέσω επιγραφών με σύντομες περιγραφές και ιστορίες διαφόρων σημείων/μνημείων. Ενδεικτικά:
- ανέγερση επιγραφών με μεγεθυμένη φωτογραφία της προκυμαίας της Μυτιλήνης σε διάφορα ιστορικά στάδια (π.χ., τουρκοκρατία, απελευθέρωση, Χριστούγεννα 1944), συνοδευόμενα από ιστορίες/πρωτοσέλιδα της εποχής
- μικρότερες αντίστοιχες επιγραφές στα προαναφερθέντα αρχοντικά (στοιχεία αρχιτεκτονικής και ιστορικότητας), ιδιαίτερα στην περιοχή από Ναυτικό Όμιλο μέχρι Ακαδημία