Το πρόγραμμα του υποψήφιου Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα για τον αστικό χώρο, την καθημερινότητα και το περιβάλλον

Με την ανακοίνωση της καθόδου της αυτοδιοικητικής κίνησης «ΜΠΡΟΣΤΑ» με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο Μυτιλήνης τον Παναγιώτη Χριστόφα τον Οκτώβριο του 2022, δόθηκε στη δημοσιότητα μια σειρά προτάσεων, που αφορούν την πόλη και τους οικισμούς του Δήμου. Για εννέα μήνες, οι προτάσεις αυτές υπήρξαν αντικείμενο διαβούλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά αλλά κυρίως σε συναντήσεις του κ. Χριστόφα με πολίτες και με εκπροσώπους φορέων σε όλη την έκταση του Δήμου Μυτιλήνης.

Η ανοιχτή διαβούλευση ήταν μια καινοτόμα για τον τόπο μας συμμετοχική διαδικασία, που είχε ως στόχο τη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος της αυτοδιοικητικής κίνησης ΜΠΡΟΣΤΑ «από τα κάτω προς τα πάνω», με σκοπό να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις του τόπου μας.

Το τελικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι διαφορετικούς άξονες παρέμβασης, εντός των οποίων υπάρχει εξειδίκευση σε επί μέρους μέτρα.

Ειδικότερα, ο πρώτος άξονας παρέμβασης με τίτλο «Αστικός χώρος – Καθημερινότητα – Περιβάλλον», περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

Μέτρο 1.1 Ποιότητα ζωής

  1. Πραγματοποίηση κυκλοφοριακής μελέτης για όλη την πόλη με προτεραιότητα στους πεζούς, στα άτομα με αναπηρία και στους χρήστες ποδηλάτων.
  2. Συμβολή με κάθε πρόσφορο μέσο και εντός του πλαισίου αρμοδιοτήτων για την ολοκλήρωση του έργου της νότιας παράκαμψης της πόλης της Μυτιλήνης.
  3. Μεταφορά του επιβατικού και εμπορικού λιμένα Μυτιλήνης εκτός αστικού ιστού στην περιοχή του Καρά Τεπέ, όπως προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
  4. Μείωση του συγκοινωνιακού φόρτου με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στις εισόδους (παρυφές) της πόλης με παράλληλη εισαγωγή δρομολογίου ηλεκτρικών λεωφορείων για τη διασύνδεσή τους με το κέντρο της.
  5. Πεζοδρόμηση της Ερμού και κοντινών της οδών με στόχο την αναβάθμιση του κέντρου.
  6. Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού στη νότια πόλη και στα νοτιόχωρα.
  7. Ανάπλαση και επέκταση πεζοδρομίων για την βελτίωση της προσβασιμότητας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερη προτεραιότητα στις γειτονιές, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στα σχολικά συγκροτήματα, στο νοσοκομείο και στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία).
  8. Μεταφορά της στάθμευσης των αστικών λεωφορείων από τους χώρους που καταλαμβάνουν πλησίον στο εργοστάσιο της ΔΕΗ.
  9. Αναβάθμιση παραλιακού μετώπου στην περιοχή της οδού Ναυμαχίας Έλλης (Επάνω Σκάλα, Καλαμάρη έως είσοδος Κάτω Κάστρου).
  10. Ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου από τη μαρίνα Μυτιλήνης έως τον δεξιό λιμενοβραχίονα με χώρους πρασίνου, δραστηριοτήτων και αναψυχής καθώς και οργανωμένου χώρου στάθμευσης οχημάτων.
  11. Δημιουργία πεζόδρομων – ποδηλατόδρομων στο πλαίσιο ευρύτερων αναπλάσεων και ενοποίηση με τους υπάρχοντες στα Τσαμάκια και στο Κάτω Κάστρο για τη σύνδεση από το Καλαμάρη έως την Κράτηγο (Σουράδα – Κράτηγος, Κάτω Κάστρο – Καλαμάρη).
  12. Τεχνητή ανάπλαση για δημιουργία αμμωδών παραλιών στη νότια πόλη (σε τμήματα από Ξενία έως Κράτηγο).
  13. Διαμόρφωση ασφαλών χώρων στάθμευσης ποδηλάτων εντός των σχολικών συγκροτημάτων και πλησίον των κτιρίων που στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου.
  14. Αναβάθμιση στάσεων αστικών συγκοινωνιών με εισαγωγή ηλεκτρονικών υποδομών όπως τηλεματική για ενημέρωση δρομολογίων.
  15. Ασφαλτοστρώσεις και βελτίωση οδοστρώματος σε όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες και στις γειτονιές της πόλης, καθώς και στα χωριά και τις κωμοπόλεις του Δήμου.
  16. Αναβάθμιση υποδομών φωτισμού σε χωριά και κωμοπόλεις του Δήμου.
  17. Βελτίωση χαρακτηριστικών αγροτικού οδικού δικτύου (διαπλατύνσεις, ασφαλτοστρώσεις κ.α.).
  18. Αναβάθμιση (παλαιών) και επέκταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στους οικισμούς και άρδευσης σε αγροτικές περιφέρειες.
  19. Βελτίωση και κατασκευή υποδομών διαχείρισης λυμάτων στη Μυτιλήνη και οικισμούς Γ’ προτεραιότητας  (με πληθυσμό άνω των 2000 ατόμων).
  20. Κατασκευή υποδομών διαχείρισης λυμάτων σε οικισμούς Δ’ προτεραιότητας (με πληθυσμό έως 2.000 άτομα).
  21. Υπογειοποίηση καλωδίων σε όλα τα νέα σχεδιαζόμενα έργα, κατά προτεραιότητα σε παραδοσιακούς οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Μέτρο 1.2 Χώροι αναψυχής, Παιδικές Χαρές, Πάρκα, Δημοτικά Δάση

  1. Δημιουργία και αναβάθμιση παιδικών χαρών σε κάθε χωριό, κωμόπολη και στις γειτονιές της πόλης της Μυτιλήνης.
  2. Δημιουργία pocket πάρκου/χώρου πρασίνου στις γειτονιές.
  3. Ανάπτυξη πρασίνου εθελοντισμού με συμμετοχή και μαθητών για την προστασία και εξωραϊσμού του πράσινου της πόλης.
  4. Διαχείριση και προστασία δημοτικών δασών (μελέτες αντιπυρικής προστασίας, σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων) σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Δασών.

Μέτρο 1.3 Καθαριότητα & Ανακύκλωση

  1. Επανασχεδιασμός πλάνου απόθεσης και αποκομιδής σκουπιδιών σε όλον τον Δήμο.
  2. Δημιουργία Πράσινου Σημείου στη Μυτιλήνη για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
  3. Υπογειοποίηση κάδων σκουπιδιών και ανακύκλωσης στην πόλη και στους οικισμούς του Δήμου.
  4. Αύξηση της ανακύκλωσης με εισαγωγή καφέ κάδων για την χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων.
  5. Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα σχολεία.

Οι προτάσεις του προγράμματος της αυτοδιοικητικής κίνησης «ΜΠΡΟΣΤΑ» με υποψήφιο Δήμαρχο Μυτιλήνης τον Παναγιώτη Χριστόφα, που αφορούν τους υπόλοιπους άξονες παρέμβασης θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα εδώ.

Μοιραστείτε το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Άλλες δημοσιεύσεις